פרופ' יעקב בורנשטיין
הקמת החברה
החברה הישראלית לקולפוסקופיה ופתולוגיה של צוואר הרחם הוקמה בשנת 1979 על ידי ד"ר אלכס שכטר מבית החולים בילינסון ופרופ' (אז ד"ר) עמירם ברעם מבית החולים "הקריה". ד"ר שכטר השתלם בציטולוגיה גינקולוגית אצל פרופ' פולישוק ופרופ' ברונו ברקוביץ' בבית החולים הדסה בירושלים, וד"ר ברעם חזר מהשתלמות באנגליה עם ידע וניסיון בקולפוסקופיה. עם השנים הצטרפו לחברה עוד מספר רופאי נשים שלמדו את נושא הקולפוסקופיה בשתי היחידות – בבילינסון ובקריה. בין הרופאים הראשונים: ד"ר ג'וסי פקטור, ד"ר מירתה וירחוב, ד"ר אלכסנדר בקרמן, ד"ר יצחק לטקו, ד"ר חנוך לבבי –שהשתלם בתחום באנגליה – כולם מבית החולים בילינסון, ד"ר ברונו פסקל מבית החולים כרמל שהשתלם בקולפוסקופיה בצרפת והקים את היחידה לקולפוסקופיה בבית החולים כרמל, וכן ד"ר שוורץ והפתולוג ד"ר הארי סופרון – שניהם מבית החולים בנהריה.
השנים הראשונות
הישיבות הראשונות נערכו בבית החולים בילינסון, ביחידה לציטולוגיה גינקולוגית. ב 1980 התקיים הקורס הראשון בקולפוסקופיה והיסטרוסקופיה בבית החולים הקריה. וקורסים נוספים במלון פארק בנתניה, במלון אכדיה בהרצליה ובבית החולים בילינסון. הקורסים כללו גם הדרכה בשימוש בלייזר. נושא הדיון העיקרי בחברה באותן שנים היה האם אמנם יש "חסינות" ליהודיות בפני סרטן צוואר הרחם. בנושא זה ד"ר אלכס שכטר וצוותו הציגו בכנס הבינלאומי של ה IFCPC בלונדון ב 1981, כי 6% מ משטחי פאפ שלקחו נמצאו לא תקינים, וביחד עם פרופ' עמירם ברעם פרסמו ב 1982 מאמר בכתב העת "לנצט" ובו טענו שהיארעות מחלת סרטן צוואר הרחם תלך ותעלה בקרב נשים יהודיות. במשך שנות כהונתו, ניסה ד"ר אלכס שכטר להביא לישראל את כינוס האיגוד הבינלאומי – ה IFCPC. פרופ' אלברט זינגר, שהשתתף בכל הקורסים שארגנה החברה, קיבל בהמשך בטקס חגיגי חברות כבוד של החברה.
צמיחת החברה
בשנת 1986 נפטר ד"ר אלכס שכטר, וד"ר ג'וסי פקטור מונה כמנהל היחידה לציטולוגיה גינקולוגית בבית החולים בילינסון. לוועד החברה לקולפוסקופיה נבחרו אז: ד"ר ג'וסי פקטור, ד"ר דיויד גל, וד"ר הרי סופרון. בשנת 1987, בפגישה של החברה בבילינסון, הציג פרופ' יעקב בורנשטיין (אז- ד"ר בורנשטיין) שחזר מהשתלמות של שנתיים בארצות הברית, את החשיבות של נגיף הפפילומה בהתפתחות גידולים בצוואר הרחם. בשנת 1991 נבחר ועד חדש לחברה שכלל את פרופ' בורנשטיין, פרופ' עמירם ברעם, ד"ר חנוך לבבי, וכל אחד מהם כיהן שנה אחת כיו"ר – על פי התקנון של החברה דאז. בשנת 1993 נבחר פרופ' יעקב בורנשטיין כיו"ר. בשנת 2001 הוא ייסד את הקורס הדו-שנתי בקולפוסקופיה ומחלות צוואר הרחם, המתקיים מאז ברציפות אחת לשנתיים במרכז הכנסים בשפיים, בניהולו של פרופ' יעקב בורנשטיין ובהשתתפותם של פרופ' אלברט זינגר מאנגליה, ומרצים מחו"ל ומהחברה הישראלית לקולפוסקופיה. בשנת 2013 נערך הקורס במתכונת בינלאומית בשיתוף האיגוד הבינלאומי לקולפוסקופיה (IFCPC), והחברה הבינלאומית לחקר מחלות העריה (ISSVD). 22 מרצים בינלאומיים הגיעו להרצות בקורס.
עוד בתקופת כהונתו של הועד בראשות פרופ' בורנשטיין נערכו ישיבות סדירות בבית החולים בילינסון והלך וגדל מספר החברים בחברה. החברה הייתה שותפה בהקמת האיגוד האירופי לקולפוסקופיה, והמשיכה בחברות באיגוד הבינלאומי לקולפוסקופיה. בתקופה זו נמשך הדיון הציבורי, בהשתתפות פעילה של הנהלת החברה, בצורך להכניס לישראל את סריקת צוואר הרחם בעזרת משטחי פאפ. במסגרת הדיון התקיימו הרצאותיהם של פרופ' יעקב בורנשטיין – בעד סריקה, ופרופ' יוסף מנצ'ר – נגד סריקה. הרצאות אלו פורסמו בעתון הרפואה, זו לצד זו. בזכות הלחץ המתמשך של החברה, הוכנסה אז לביטוח המשלים של הקופות, ובהמשך לסל הבריאות, נטילת משטחי פאפ אחת לשלש שנים, בין גיל 35 ל 54. עוד מפעילויות החברה באותה תקופה: כתיבת נייר העמדה לסריקה של צוואר הרחם, כתיבת נייר העמדה לחיסון כנגד נגיפי הפפילומה, ועריכת ופרסום סקר רב שנתי של כריתות לולאה במרפאות קולפוסקופיה.
המאה ה 21
בשנת 2004 ובשנת 2010 כיהן כיו"ר ד"ר אדוארדו שכטר ובשנת 2007 ו2013 נבחר כיו"ר דר. אפרים סיגלר. בתקופת כהונתם הם שמו דגש על המשך הכנסת בדיקות סריקה לצוואר הרחם במדינת ישראל, עודכנו נייר העמדה בנושא סריקה של צוואר הרחם ופורסמו ניירות עמדה בנושא גישה למשטחי פאפ פתולוגיים וגישה למצבים טרום ממאירים בצוואר הרחם. כמו כן בתקופה זו עסקו רבות בהכנסת החיסון נגד נגיף הפפילומה לחיסוני השגרה במדינת ישראל. בשנים 2014 ו2015 ד"ר סיגלר ארגן בשיתוף הארגון האירופאי למניעת סרטן צוואר רחם שבוע הגברת מודעות למניעת סרטן צוואר הרחם.
לאחרונה נערכות ישיבות החברה בבית מטי בגבעתיים. כיום מכהן כיו"ר החברה ד"ר צבי ואקנין.
תודה למי שסייעו בתחקיר: פרופ' אלברט זינגר, פרופ' עמירם ברעם, ד"ר אלכסנדר בקרמן, ד"ר בני שכטר.